Kræsne børn

Hvad skal vi så bruge? Ungerne gennemgår lige bogen, inden at vi går igang med at finde ingredienser frem.

Dette indlæg indeholder reklame for bogen “Det kan jeg ikke li’… Endnu” i samarbejde med Momstertest. Bogen udkommer idag, & herfra en anbefaling.

Så står du der i køkkenet, efter en lang onsdag, tilbereder et lækker måltid mad til aftensmad. Alle er trætte, vi er midt på ugen, det første børnene gør er at skubbe tallerken væk. SUK!

Kræsne børn

Jeg spurgte på min insta story i forbindelse med at vi har testet bogen, hvor mange der havde kræsne børn der hjemme.
Den nåede ud til 214 profiler hvoraf 25 har valgt at besvare med et ja eller nej. 15 svarede ja og 10 svarede nej, hvilket udgør at 60 procent af de der svarende, har kræsne børn.

Det er en evig udfordring som mor, eller ja også som far ISÆR hvis man har mere end et barn. Det ene barn kan måske lide det ene, og den anden kan lide noget helt andet.

Især Elias på 11 år er super kræsen, og holdt nu KAJE jeg kan blive frustreret mange gange om ugen. Vi laver madplan for hver uge, som jeg i øvrigt også deler her på bloggen. Jeg forsøger ofte at inddrage ham, men det ender altid ud i et det ved jeg ikke. Og et “så laver jeg den selv, og så er det sådan det er” for mit vedkomne.

Elias er til så simpel mad som muligt, pasta carbonara, pasta & kødsovs.
Ja han fortrækker sgu nogle gange bare en kyllingsalat, hvis han kan få lov.

Har vi mon fået alt fra ingredienslisten klar nu?

Børn i køkkenet

I bogen af Christian Bitz oplyses det blandt andet at det kun er 7 procent af de danske børn, der regelmæssigt er med i køkkenet. 7% er virkelig ikke mange børn synes jeg. At hive ungerne med giver ungerne øget lyst til at smage, og tilmeld også at spise maden. Og så at man undgår børneretter, her hjemme går vi selv ind for at vi alle spiser det samme til aftensmad, vi alle spiser aftensmad samlet, for det er vores samlingspunkt. Det er her vi slukker for omverden, og bare er os som familie i fokus.

Jeg blev lettet, oprigtig lettet da jeg i forbindelse med bogen og instagram spurgte om de spiser aftensmad sammen eller ej via en afstemning.
33 deltog i afstemningen, og kun 1 har sagt stemt nej til at spise aftensmad sammen. Det udgjorde at 97% af de der deltog spiser sammen.

Det viser sig faktisk at vi spiser sundere, når vi spiser sammen med andre, frem for at spise alene. Børn der spiser samme måltider som forældrene, generelt er sundere. Lader man barnet spise alene på værelset, har det en tendens til at leve usundere.

Tankerne sættes igang

Jeg synes bogen “Det kan jeg ikke lide… endnu” er genial. Det er ikke bare en kogebog med nogle forskellige retter. LANGT FRA, du får gode råd, om alt fra sanserne til en test af hvor kræsen dine børn er, eller for den sags skyld dig selv. Du får noget viden, du får noget relevant information. Nogle redskaber du kan bruge til noget. Bogen er kreativ, den er delt op med billeder, faktabokse og hashtags. Personligt får jeg lyst til at læse mere, når jeg først er gået igang. Den lære ikke dit barn at være ikke kræsen fra dag til dag, men tænker at den på sigt kan være et rigtig god redskab.

Vi spiser som sagt altid aftensmad sammen her hjemme, jeg synes det er så brandhamrende vigtigt. Sluk skærmene, og bare være til stede. Høre hvordan hinandens dag er gået, hvad man har lavet osv. Det nærvær der er omkring aftensmåltiden, inden man går i seng og skal sove. Jeg er sikker på det også giver en langt bedre nattesøvn.

Kålsalat og lasagne er opskrifter fra bogen.

Opskrifterne

Da jeg så nogle af opskrifterne var jeg helt ærligt skeptisk. Men omvendt, så har jeg også mod på at prøve det af, for vores alles skyld. Grøntsager er sunde, og vi erkende gerne det ikke er hver dag det er det vores kost består mest af. Elias er den mest kræsne her hjemme, men han deltog både i madlavning og smagte, da vi var igang med både lasagne og kålsalat.

Nogle af opskrifterne kan jeg dog godt stille spørgsmålstegn ved fordi jeg forbinder det lidt med Go gammeldaws mad, og det er jeg vitterligt ikke den store tilhænger af. MEN vi prøver dem selvfølgelig hen af vejen.

Jeg var selv ret glad for både kål salaten, og lasagnen. Så det bliver ikke sidste gang vi laver denne. Vi vil dog prøve uden peberfrugt da Elias på ingen måde bryder sig om peberfrugt i maden. Han foretrækker dem rå og kolde, hvilket jo egentligt også er ganske fint.

Kartoffel-Porre suppen, ved jeg allerede nu bliver et hit.
Det er nok en af deres ynglingsspiser her hjemme, og det er en ret de ofte spørger om.

Liam var i øvrigt ret glad for både lasagne og kål salat, da han først fik smagt det.

Food lover

Vi eller især jeg elsker mad, og jeg elsker at improvisere. Jeg har sjældent fulgt en kogebog, og det sker da at det mislykkede. Men vi glæder os virkelig til at prøve nogle af de forskellige retter af. Jeg håber også på sigt at bogen, kan afhjælpe problemet fuldstændig omkring kræsenhed, jeg har endnu ikke læst den helt fra slut til ende. Men kan med det jeg allerede har læst kun anbefale den. Det har jeg allerede gjort til de der har kommenteret på dette post på instagram – her deler jeg et kort indlæg om selve bogen, og maden.

Vi fik også prøvet kartoffel-porre suppen hvilket i øvrigt var et kæmpe hit! Drengene spiste op, Liam tilmeld 2 portioner, og for det ikke skal være løgn spiste vi det igen dagen efter som rester. Win win!

Et par råd fra mig til dig

  1. Køb bogen, og hyg med ungerne omkring den.
  2. Hiv ungerne med i køkkenet.
  3. Lad ungerne hjælpe til.
  4. Lad ungerne smage på grøntsager rå som tilberedte.
  5. Spis jeres mad sammen – det handler om nærvær.

Bogen kan du købe lige HER til 269,95

Her til sidst, vil jeg anbefale dig at hoppe over på Momstertest
– her har tre skønne mødre lavet en uddybende vurdering af bogen.

Skriv et svar