Aarhus anbefaling

Aarhus – Smilets by – Århus, set fra “oven” eller ihvertfald bare fra rådhustårnet. Det er smukt, umiddelbart ingen bekymringer og alle passer hver sin ting på en solrig hverdag. Anderledes anbefaling herfra.

Sådan er det ihvertfald langt hen af vejen. Aarhus har, som så mange andre steder bare desværre også rigtig mange hjemløse. Og det er egentligt hvad det her indlæg kommer til at handle om.

Povertywalk

I forbindelse med mit grundforløb på SOSU skolen, var vi på et povertywalk. Og ja hvad er så det?

Povertywalk, er en rute du går sammen med en hjemløs, tidligere hjemløs eller en socialt udsat fra Aarhus. Den der går ruten med dig fortæller om mødesteder, tilbud og generelt steder der har betydning for de udsatte. Det er alt fra nåleparken, til de toiletter der i sin tid var ved domkirken, overnatningssteder mm.

Vi gik ruten med en tidligere hjemløs og tidligere misbruger. Ganske sød herre, og med virkelig meget på hjertet. Og selvom det var minus grader på daværende tidspunkt, og kulden virkelig bed, så ville man nærmest ikke stoppe turen fordi han kunne fortælle i evigheder. Turen overskred også den tid der egentligt var sat af, og flere forsvandt undervejs. Men jeg bed kulden i mig, og tog hele turen. Jeg var så nysgerrig og ville gerne høre mere.

Bag den lille låge under en jernbanebro, har de hjemløse blandt andet sovet fortalte han

En ting er at man får fortalt en historie af Aarhus, om Aarhus fra en side og vinkel man ikke selv ser den fra. Men en anden ting er egentligt også det perspektiv du pludselig ser byen og nogle af stederne fra.

Jeg elsker Aarhus, på så mange måder. Og jeg elsker at gå på opdagelse i byen. For selvom jeg har boet her altid, synes jeg altid der er noget man ikke har set eller oplevet endnu. Alt fra den graffiti der fylder væggene, til små unikke steder der ligger godt gemt.

Jeg vil til enhver tid anbefale ALLE at tage på en povertywalk, de kan bookes direkte via deres hjemmeside http://povertywalk.dk og man kan sagtens være flere om turen. Prisen kender jeg desværre ikke, men det kan de med stor garanti oplyse jer om før eller ved booking.

graffiti på endevægge ved værestedet.

Guide med massere på hjertet

Jeg var på besøg hos værestedet efter et povertywalk, vores guide inviteres os (vi var to) på en kop kaffe. Værestedet er sted hvor dem der blandt andet står med hus forbi holder til, mødes, får en bid mad, og hygger sig.
Stemningen er egentligt hyggelig, men kan for nogle måske også virke lidt barsk. Jeg sad sammen med en anden, jeg på daværende tidspunkt gik i klasse med, og fik en snak med nogle af dem der holdte til der nede.

De fortalte kort, hvad det var der gjorde at de var endt som hjemløse, eller generelt var endt hvor de var og ikke havde den samme gejst til livet som før.

Det var alt fra en arbejdsskade, økonomien der vendte, til at miste kone og børn, til alkoholisme, narko misbrug, eller at man bare ikke lige “passer” ind i nogen boks i vores system. Ja, der var mange ting der gjorde eller gør at nogle af dem er endt hvor de er. Og det er sgu et eller andet sted barsk at vi i et land som Danmark bliver sat i bokse, passer vi ikke ind i en af de her bokse, så er der bare ikke noget at gøre.

Unge er udsatte

Aarhus er den by, der har flest unge hjemløse, taget størrelsen i betragtning. Mener vi har ca. samme antal unge hjemløse som København, København er så bare tre gange større.
De er endt her fordi de er de allermest udsatte, desværre.

Mange vil nok mene at de “bare” skal få sig et job, ta’ en uddannelse, eller tage sig sammen. Men virkeligheden er bare lidt en anden. Folk kæmper på daglig basis med sig selv, nogle mere end andre. De der står alene i kampen med sig selv, kampen om at forsøge at tage sig af sig selv. Der kan være psykiske sygdomme, som der måske ikke engang er råd til at behandle fordi at de vitterligt har ramt bunden, den bund hvor hjælpen er ikke eksisterende.

Rig eller fattig

Jeg synes det er skræmmende at vi i 2019, kigger så meget i reformer, besparelser, og hvad der ellers bliver kigget på i forhold til især de folk der er allerlængst nede i hierakiet. Nogle af de kloge øverst oppe vil gerne ha’ flere penge til de rigeste, og færre til de fattigste. Problemet er bare de fattigste i Danmark, det land vi lever i. I har råd til at blive fattigere, pengene for de fattigste i Danmark i dag rækker ikke til regner og overlevelse længere.

Det umenneskeligt, og burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre i et land som Danmark. Jeg håber på at nogen snart vågner op, gør noget drastisk.
Så Danmark bliver et land hvor der i den grad er plads til syge unge mennesker, fattige familier eller for den sags skyld hjemløse.

Køb hus forbi næste gang du møder din hus forbi mand/dame – og hvis ikke så giv ham/hende, i det mindste et smil eller et hej med på vejen.

I den anledning vil jeg dele denne her video, som lige netop fortæller dig hvorfor. Her er linket https://www.facebook.com/sighej/videos/682763938753553/?v=682763938753553

Vil du ta’ på en povertywalk og opleve Aarhus fra en ny synsvinkel?
Giv gerne din begrundelse.

2 comments / Add your comment below

    1. Det er en meget anderledes måde at opleve Aarhus på ihvertfald, men også bare det at få et indblik i ham/hendes liv på den måde. Jeg synes det er super rørende.

Skriv et svar